top of page

A Deutenomika agroipari alapjai Vrije egyetem Amszterdam

Updated: Feb 13, 2022

A Holland Vrije egyetem meghirdette a 2022 téli szorgalmi időszakban oktatandó szubmolekuláris agrártudományok alapjai deutenomikára épülő tananyagát. A tantárgy célja a hallgatókat megtanítani a kvantummechanikából ismert egyes fizikai jelenségek agrármérnöki biokémiai alkalmazásaira, melyek az állatok tenyésztése és növényék termesztése, valamint a gyógyászat területére is átvihetőek. A tanfolyam a NASA HRP (humán kutatási program) eszköztárát alkalmazza a fény, víz és mágnesesség egymásra kihatással lévő, egymást kiegészítő, illetve biológiai rendszereket befolyásoló kapcsolatain keresztül.


A szubmolekuláris agráripari tudomány világában megfigyelhető történéseket is természeti törvények írják le, ahol számos törvény meg tudja mondani ugyan, hogy mi történik, de azt nem, hogy MIÉRT. A deutenomika tananyagán belül megpróbáljuk elmagyarázni a MIÉRTek-et, illetve az ide vonatkozó megfigyeléseket leírni első kézből szerzett tudományos tapasztalatok, azaz kísérletek alapján.


Ebben segít az agráripari deutenomika, vagyis a hidrogén és annak kétszer nehezebb stabil izotóp párja, a deutérium sejtjeink által való megkülönböztetése, amely egy fontos tudásbázist biztosít az agrártudományok hivatalos és integratív területein. Megmagyarázzuk például a vizuális mágneses rezonancia alapú képalkotás (MRI) alapelveit a proton és deutérium eltérő viselkedése alapján, megvilágítjuk egyes betegségekhez kapcsolódó enzimreakció hálózatok deutenomikai jellemzőit, valamint leírjuk a deutérium kinetikus izotóp hatása miatt előálló sejt- és szövetkárosodások emberi táplálkozás és agráripari vonatkozásait.


Az agrártudományi deutenomika tantárgyra az “Apply now” gombra kattintva lehet jelentkezni mesteri, doktori iskolába járóknak (600 EUR), vagy már diplomával rendelkezőknek (800 EUR). Október (2021) előtti jelentkezés esetén az egyetem 50 EUR-t elenged.
98 views1 comment
bottom of page