top of page

Vrije egyetem meghirdette

Updated: Dec 26, 2023

A Holland Vrije egyetem meghirdette a 2022 téli szorgalmi időszakban oktatandó szubmolekuláris orvostudományok alapjai deutenomikára épülő tananyagát. A tantárgy célja a hallgatókat megtanítani a kvantummechanikából ismert egyes fizikai jelenségek orvosi biokémiai alkalmazásaira, melyek a gyógyászat területére is átvihetőek. A tanfolyam a NASA HRP (humán kutatási program) eszköztárát alkalmazza a fény, víz és mágnesesség egymásra kihatással lévő, egymást kiegészítő, illetve biológiai rendszereket befolyásoló kapcsolatain keresztül.


A szubmolekuláris orvostudomány világában megfigyelhető történéseket is természeti törvények írják le, ahol számos törvény meg tudja mondani ugyan, hogy mi történik, de azt nem, hogy MIÉRT.

A deutenomika tananyagán belül megpróbáljuk elmagyarázni a MIÉRTek-et, illetve ide vonatkozó megfigyeléseket leírni első kézből szerzett tudományos tapasztalatok, azaz kísérletek alapján.


Ebben segít az orvosi deutenomika, vagyis a hidrogén és annak kétszer nehezebb stabil izotóp párja, a deutérium sejtjeink által való megkülönböztetése, amely egy fontos tudásbázist biztosít az egészségtudományok hivatalos és integratív területein. Megmagyarázzuk például a vizuális mágneses rezonancia alapú diagnosztika (MRI) alapelveit a proton és deutérium eltérő viselkedése alapján, megvilágítjuk egyes betegségekhez kapcsolódó enzimreakció hálózatok deutenomikai jellemzőit, valamint leírjuk a deutérium kinetikus izotóp hatása miatt előálló sejt- és szövetkárosodások transzlációs és klinikai orvosi vonatkozásait.


Az orvosi deutenomika tantárgyra az “Apply now” gombra kattintva lehet jelentkezni mesteri, doktori iskolába járóknak (600 EUR), vagy már diplomával rendelkezőknek (800 EUR). Október (2021) előtti jelentkezés esetén az egyetem 50 EUR-t elenged.102 views1 comment
bottom of page