top of page

Klinikai ismeretek hosszas KOVID alatt-2024 The Lancet
Title-Clinical coding of long COVID in primary care 2020–2023 in a cohort of 19 million adults: an OpenSAFELY analysis


Cím-A hosszú KOVID klinikai kódolása (kórisméje) az alapellátásban 2020-2023-ban egy 19 millió felnőttből álló mintában (kohorszban): OpenSAFELY elemzés (1)Hosszúkovid röviden összefoglalva: jobb híján az oltottak így magyarázzák tartós tüneteiket a The Lancet cikke alapján Angliában!


Két fontos megállapítás a cikk Megbeszélés (utolsó) fejezetéből (2):

„Megállapítottuk, hogy a hosszú KOVID-nyilvántartással rendelkező személyek többségének (59%) nem volt ≥12 héttel a hosszú COVID-nyilvántartás előtt rögzített pozitív teszteredménye, és csak egy jelentéktelen kisebbség (6,5%) került KOVID-19-vel kórházba (4. ábra).


„….nehéz szétválasztani a vakcinák, a vírus változatok és az újrafertőződések hozzájárulását (a hosszú KOVID előfordulási gyakoriságának 2022-es) csökkenésének magyarázatában, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a hosszú távú szövődmények valószínűségét.” (2. ábra - C)


A cikk összefoglalója (DeepL):


Bevezetés

A hosszú KOVID egy, a betegek által használt kifejezés a KOVID-19 betegségnek az akut fertőzést követő heteken, hónapokon vagy éveken át tartó tüneteire. Saját kórismézés (öndiagnózis) alapján a hosszú KOVID világszerte nagy terhet jelent, míg annak járványtana, okai és kezelése legnagyobb részt továbbra sem ismert. Az alapellátás szolgál a hosszú ideig tartó KOVID-ban szenvedő betegek nyilvántartására és kezelésére, ezért a korábbi KOVID-19 betegek elektronikus egészségügyi nyilvántartása (EHR) segíthetne betölteni a fenti ismerethiányokat. Célunk az volt, hogy leírjuk az angliai alapellátási nyilvántartásokban rögzített hosszú KOVID előfordulását, illetve a demográfiai és klinikai jellemzők közötti különbségeket.


Módszerek

Az NHS England (3) jóváhagyásával több mint 19 millió angliai felnőtt rutin klinikai adatait használtuk fel, amelyek a SARS-COV-2 teszteredményekkel, kórházi kezelésekkel és oltási adatokkal voltak összekapcsolva, hogy leírjuk a hosszú KOVID-hoz kapcsolódó 16 klinikai kód (kórisme) rögzítésének folyamatait 2020 novembere és 2023 januárja között. Az OpenSAFELY (1) segítségével kiszámítottuk a 100000 személyévre jutó arányokat, és ábrázoltuk, hogy ezek hogyan változtak az időben. Negatív binomiális modellek segítségével összehasonlítottuk a betegnyilvántartásokban rögzített hosszú KOVID nyers és igazított (életkor, nem, 9 angliai NHS-régió és a keringő domináns variáns) arányát a különböző demográfiai és oltási jellemzők mellett.


Eredmények

Összesen 55465 olyan személyt azonosítottunk, akiknél a vizsgálati időszakban hosszú KOVID-ot állapítottak meg (kórisméztek), amely 20025 diagnóziskódot és 35440 további értékelésre szolgáló kódot tartalmazott. Az új hosszú KOVID-rekordok előfordulása 2021-ben folyamatosan nőtt, majd 2022-ben csökkent. A 100000 személyévre jutó teljes arány 177.5 eset volt a nőknél (95%-os CI: 175,5-179) és 100.5 a férfiaknál (99,5-102). A hosszú KOVID kórismével rendelkezők többségének nem volt 12 vagy több héttel a hosszú KOVID-ot megelőzően pozitív (vírus fertőzést mutató) SARS-COV-2 tesztje.


Értelmezés

Ebben a leíró tanulmányban az EHR-ben rögzített hosszú KOVID nagyon alacsony volt 2020 és 2023 között, és a hosszú KOVID-ok száma 2022-ben csökkent. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartásban (EHR) fellelhető diagnosztikai vagy beutalási kódok használata sajnos jelentős korlátokat jelent a hosszú KOVID valódi eseteinek és időzítésének azonosításában és megállapításában.


Hivatkozások:

3. National Health Service England https://www.nhs.uk

257 views0 comments

Comments


bottom of page