top of page

McCullough protocol COVID-19 infection vaccination - fertőzést és vakcinázást követő utókövetkezményekkel kapcsolatos klinikai megközelítés
Bázis Spike méregtelenítés (eredeti cikk szakmai hivatkozásként: https://doi.org/10.7759/cureus.49204 - DeepL fordításban alább)


McCullough és munkatársai a közelmúltban (2023) publikálták a spike fehérje méregtelenítés első, McCullough protokoll: bázis spike méregtelenítés [43] elnevezésű logikáját, amely jelentős ígéretet hordoz. Az eljárás egy természetes hármas hatóanyagú szájon át alkalmazható (orális) nattokináz, bromelain és kurkumin természetes kezelést tartalmaz, amely négy feltételezett, elsődleges hatásmechanizmust biztosít: 1) a tüskefehérje proteolitikus lebontása, 2) a szövetekben lévő tüskefehérjéből és annak fragmentumaiból származó gyulladás gátlása, 3) a mikrothrombusok feloldása és 4) antikoaguláció. A 3. ábra szemlélteti a tüske méregtelenítési alapprotokollt és annak mechanizmusait - https://doi.org/10.7759/cureus.49204.


A teljes bázistüske-méregtelenítési eljárás a következő [43]:


Napi egyszer 500 mg bromelain, napi kétszer 2000 FU nattokináz és napi kétszer 500 mg kurkumin. A kúrát 3-12 hónapig vagy tovább kell követni, a betegség javulásának előrehaladásától függően. Ezek kezdeti adagok, és a sérülés szindróma tűrhetőségének és súlyosságának megfelelően alakíthatók. Mivel az adagok (dózisok) messze az ismert biztonsági határértékek alatt vannak, azok emelése ésszerű lenne, ha három hónapos kezelés után maradványtünetek jelentkeznek. Ha az ANA pozitív, és autoimmun betegség gyanúja merül fel, az előírt hidroxiklorokvinból napi kétszer 200 mg-ot kell hozzáadni a kezeléshez. Ha pleurodynia vagy atipikus mellkasi fájdalom áll fenn, az előírt napi egyszeri 0,6 mg kolhicinnel kell kiegészíteni a kezelést.


A nattokinázt, a szójabab Bacillus subtilis natto [44] által történő fermentációjából származó proteolitikus enzimet Japánban hagyományosan szív- és érrendszeri előnyök miatt használják, és közvetlen fibrinolitikus aktivitással rendelkezik a fibrin és a plazmin szubsztrátok lerontásával (hidrolizálásával), vagyis a vérrögök feloldására használható [45]. Ezáltal a nattokináz létfontosságú eszközzé válik a tüskefehérje miatti vérrögök feloldásában, mivel azok a fibrinolízisnek ellenálló fibrint tartalmazhatnak [19]. Ezenkívül a nattokináz erős lebontó hatással van a SARS-CoV-2 spike fehérjéjére [46,47]. A 4. ábra a nattokináz sejtfelszínen lévő spike fehérjére gyakorolt lebontó hatását mutatja [47]. A spike fehérje kiterjedt fennmaradása [35,39,40] arra utal, hogy az emberi szervezetben történő lebontásához külső hatóanyagokra, különösen fehérjebontó enzimekre, például nattokinázra lehet szükség. Kurosawa és munkatársai kimutatták, hogy emberekben a D-dimer szintje hat és nyolc órával később is jelentősen megemelkedett, míg a vér fibrin/fibrinogén bomlástermékei négy órával az egyszeri, szájon át bevitt 2000 FU (100 mg) adag bevitelét követően jelentős emelkedést mutattak (p < 0,05) [48]. Ezen eredmények alapján a javasolt kezdeti dózis a napi kétszer beadott 2000 FU lehet. A nattokináz a lehetséges túlzott vérzésektől eltekintve nagyrészt biztonságosnak bizonyult, különösen más gyógyszerekkel együtt adva [48].


A bromelain, az ananász szárából származó fehérjéket lebontó (proteolitikus) enzim [49], hagyományosan gyógyászati és gyulladáscsökkentő képességei miatt van nagy értéke, különösen ízületi gyulladás és sérülések esetén. Jelentős a bromelain véralvadásgátló hatása is. Csökkenti a PGE-2 és a tromboxán A2 szintjét, elősegítve a trombociták relatív prosztatraciklin-mennyiségének csökkenését. Továbbá segíti a fibrinolízist azáltal, hogy elősegíti a plazminogén plazminná történő átalakulását és gátolja a vérlemezkék összetapadását (ggregációját) [50]. Kritis és munkatársai kimutatták, hogy a bromelain akadályozhatja a SARS-CoV-2 sejtekbe való bejutását azáltal, hogy hasítja a tüskefehérjét és csökkenti az ACE2 és a TMPRSS2 expresszióját [51]. Ez az enzim képes hidrolizálni a glikozidos kötéseket is, amelyek a spike fehérje glikozidos pajzsát alkotják, amely segít megvédeni azt az immunválaszoktól [52]. A gyulladás csillapítása érdekében a bromelain részben az NF-kB és a ciklooxigenáz 2 gátlásán keresztül szabályozza le a gyulladáskeltő prosztaglandin E-2 (PGE-2) mennyiségét, és gátolja a gyulladásos mediátorokat [51]. A bromelain tehát többféle hatásmechanizmust fejt ki a tüskefehérje toxikus hatásaival és perzisztenciájával szemben. A bromelain napi 200-2000 mg-os dózisban került alkalmazásra; így az 500 mg javasolt kezdő adag [53]. A bromelain többnyire biztonságos, alacsony toxicitással, de felerősítheti a vérzésveszélyt és befolyásolhatja több gyógyszer felszívódási sebességét, ami lehetőség szerint gyógyszerinterakciókhoz vezethet [54].


A kurkumin, a kurkumából kivont polifenol, híres gyulladáscsökkentő tulajdonságairól és arról, hogy képes megváltoztatni a gyulladást vírusfertőzések során. A kurkumin támogatja a fibrinolízist és a véralvadásgátlás folyamatát is [51]. A kurkumin a hagyományosan elismert előnyein túlmenően ígéretes vírusellenes hatást mutatott számos vírussal szemben, beleértve az influenzát, a hepatitiszt és különösen a SARS-CoV-2-t [55]. Ezt úgy éri el, hogy akadályozza a tüskefehérje kötőhelyeit (ACE2 receptorok és TMPRSS-2). A kurkumin gyulladáscsökkentő hatása az NF-κB jelátvitel gátlásán keresztül valósul meg [56]. Egy in-silico vizsgálat megállapította, hogy a kurkumin képes gátolni az Omicron variáns spike fehérjéjét annak aminosavaival való kölcsönhatáson keresztül [57]. Randomizált vizsgálatok következetesen a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje (hs-CRP) és más gyulladásmarkerek csökkenését jelezték olyan helyzetekben, amikor a spike fehérje által kiváltott fertőzések vagy sérülések következtek be [58,59]. A kurkumin napi 8000 mg-os dózisig nem mérgező [60]. A nagy dózisok, különösen a rosszul felszívódó készítmények esetében, gyomorpanaszokhoz vezethetnek [61]. A kurkumin fokozott felszívódása piperinnel, illetve nano vagy liposzómás készítményekkel együtt érhető el, amelyek között vény nélkül kapható szájon át szedhető étrend-kiegészítők is vannak. Az adagok a készítménytől függően nagymértékben változnak, de a napi kétszer 500 mg a kurkumin típusától függetlenül általános és biztonságos adagolásnak bizonyult [61].


A hidroxiklorokvin, egy jól ismert, az FDA által jóváhagyott maláriaellenes és gyulladáscsökkentő szer, további támogatást nyújt az immunhiányos betegek számára, mivel gátolja a tüskefehérje emberi sejtekhez való kötődését [62]. A COVID-19 kezelésében a hidroxiklorokinra, mint a COVID-19 kezelésére vonatkozó 413 publikált, lektorált tanulmány valós idejű metaanalízise, amely összesen 529 687 beteget tartalmazott, statisztikailag szignifikánsan alacsonyabb halálozási és kórházi kezelési kockázatot mutat, valamint gyorsabb vírusürítést [63]. Ez a hatás akkor volt a legerősebb, amikor a betegeket korán kezelték, ami a korai kezelés fontosságát jelzi. Mivel a hidroxiklorokvin felgyorsítja a vírusürítést, ezt követően segíti a tüskefehérje eltávolítását, és nagyszerű kiegészítője lehet az alaptüske méregtelenítésének. Ezt a vegyületet jól tolerálhatónak, biztonságosnak találták, és nem jár együtt a kamrai aritmia kockázatával napi kétszer 200 mg-os adagban, feltéve, hogy a QTc várható meghosszabbodását más gyógyszerekkel együtt sorozatos EKG-val kezelik. Gyomor-bélrendszeri tünetek előfordulhatnak [64].


A kolhicint, a Colchicum autumnale és a Gloriosa superba növényekben található, FDA által engedélyezett alkaloidot hagyományosan gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt használják a terápiában [65]. Ez a vegyület csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát [66]. Sőt, a kolhicin csökkentheti a szívizomkárosodást tüskés fehérje jelenlétében [67]. A COVID-19 vakcinázást követően pleurodynia diagnosztizálására kerülhet sor, ami szívgyulladásra utalhat [68]. A COLCORONA vizsgálat kimutatta, hogy a kolhicin biztonságos és kedvezően hatott a COVID-19-re és annak közvetlen utókövetkezményeire. A PCR-ral igazolt COVID-19-ben szenvedő betegeknél a kolhicin a placebóhoz képest csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás arányát [69]. Öt randomizált vizsgálat, összesen 16 048 beteg bevonásával végzett metaanalízise szerint a kolhicin csökkentette a COVID-19 súlyosságát és a C-reaktív fehérje (CRP) mennyiségét, ami a tüskés fehérje jelenlétében kifejtett erős gyulladáscsökkentő hatását jelzi [70]. Így a kolhicin adása javallott, ha a betegnél a COVID-19 vakcináció vagy a fertőzés után pleurodynia (mellkasi izmok gyulladása) jelentkezik. Napi kétszer 0,5 mg biztonságos és hatékony dózisnak bizonyult a COVID-19 kezelésében [65,69,70].


További vegyületek, amelyek segíthetik a tüskés fehérjék méregtelenítését és lebontását, a következők:


N-acetil-cisztein (NAC): Feloldja a spike fehérjét a diszulfidkötések megsemmisítésével, és megakadályozza az ACE2-hez való kötődést [52,71,72].


Glutation: Megbontja a spike fehérje diszulfidkötéseit [72].


Ivermectin: Megköti és gátolja a spike fehérjét [73].


Kvercetin: Megköti és gátolja a spike fehérjét [74].


Apigenin: Megköti és gátolja a spike fehérjét [74].


Nikotin: Megzavarja a spike fehérje glikozilációját és blokkolja a lehetséges spike fehérje-nikotinos kolinerg receptor kölcsönhatást [75,76].


Emodin: Blokkolja a spike protein-ACE2 kölcsönhatást [77].


Fisetin: Megköti és gátolja a spike fehérjét [78].


Rutin: Megköti és gátolja a spike fehérjét [79].


Silymarin: Megköti és gátolja a spike fehérjét [80].


(3. ábra: McCullough protokoll: Bázistüske-méregtelenítés (BSD).

A: A tüskefehérje által kiváltott vérrög (trombus) feloldása. A nattokináz közvetlenül lebontja a fibrinolízis-rezisztens fibrint (a tüskefehérjéből), a bromelain pedig segíti a kötőszöveti háló lerontását (fibrinolízist). B: A tüskefehérje gátlása az ACE2 receptorokon keresztül. A bromelain és a kurkumin blokkolja az ACE2 receptort, megakadályozva a spike protein megkötését. C: A spike fehérje proteolitikus lebontása. A nattokináz és a bromelain lebontja a spike fehérjéket, és inaktívvá teszi őket. D: A tüskefehérje által kiváltott gyulladás mérséklése. A bromelain és a kurkumin szabályozza a spike protein által indukált NF-kB jelátviteli útvonalat, ami a gyulladásos molekulák csökkenését eredményezi. E: BSD kezelési protokoll. A teljes kezelési eljárás és a klinikai javallaton alapuló egyéb vegyületek hozzáadása látható. Rövidítések: TPA = szöveti plazminogén-aktivátor, PAI-1 = plazminogén-aktivátor inhibitor-1, ACE2 = angiotenzin konvertáló enzim-2, NF-kB = nukleáris faktor kappa B, S1/S2 = spike protein S1/S2 alegységek, TLR4 = toll-like receptor 4. *A BioRender.com segítségével készült. Az E panel a McCullough és munkatársai [43] alapján kerül alkalmazásra.)


(4. ábra: A nattokináz lebontó hatása a spike fehérjére.

(A) A nattokináz lebontó (degradatív) hatása a sejtfelszínen lévő spike fehérjére. Spike-pcDNS3.1-t transzfektáltunk HEK293 sejtekkel, és 9 órán át inkubáltuk. Az inkubációt követően nattokinázt (25 és 2,5 µg/ml) adtunk a táptalajhoz, amit további 13 órán át inkubáltunk. A sejteket rögzítettük, és immunfluoreszcens analízist végeztünk. A sejtek felszínén lévő S fehérjét anti-spike protein antitesttel festettük (piros), a sejtmagot pedig DAPI-val (kék). (B) Az S fehérje területének és a sejtmag pozitív területének aránya. Mintánként három képet készítettünk, és kiszámítottuk az S-protein/magpozitív területeket. Az adatokat átlag + SD-ben adtuk meg, a p-értéket pedig egyirányú varianciaanalízissel (ANOVA) és Tukey-féle post-hoc teszttel határoztuk meg az R szoftver (R-3.3.3 for Windows) segítségével (** p < 0,01; *** p < 0,001). (C) A sejtek életképességét MTT-teszttel értékeltük. A jelzett nattokinázt adtuk a táptalajhoz, és 13 órán át inkubáltuk; MTT-tesztet végeztünk. *Az ábra és szöveg Tanikawa és munkatársai [47] alapján újranyomtatva. A legenda címét kissé átdolgoztuk. Az ábra használatára a nyílt hozzáférésű Creative Common CC BY 4.0 licenc alapján adtunk engedélyt.)


Hulscher N, Procter B C, Wynn C, et al. (November 21, 2023) Clinical Approach to Post-acute Sequelae After COVID-19 Infection and Vaccination. Cureus 15(11): e49204. https://doi.org/10.7759/cureus.49204


A cikk teljes DeepL fordítása magyarra az alábbi csatról tölthető le: https://drive.google.com/file/d/11W7PHWFw9bber1K-Rd_2uZctLHocu9CR/view?usp=drive_link

402 views0 comments

Comments


bottom of page